Gewichtsconsulent

Wanneer je gezond bent, maar toch problemen hebt met je gewicht, kun je naar een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent begeleidt niet alleen mensen met overgewicht, maar ook mensen met ondergewicht.

Eigenlijk kan iedereen gewichtsconsulent worden. De opleiding duurt één jaar en er is geen specifieke vooropleiding nodig om toegelaten te worden. Wanneer je een diploma hebt gehaald, kun je lid worden van de beroepsvereniging. Deze vereniging heet de BGN. Dit staat voor Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederlands. Zij zorgen er ook voor dat gewichtsconsulenten worden bijgeschoold. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat zorgverzekeraars behandelingen van gewichtsconsulenten vergoeden. Deze gewichtsconsulenten zijn dan wel aangesloten bij de BGN.

Gewichtsconsulenten geven zowel individuele begeleiding, als begeleiding in groepsverband. Tijdens een eerste bezoek worden alle gegevens genoteerd. Ook lengte, gewicht en vetpercentage worden opgemeten. Verder wordt er besproken hoe je nu leeft en eet. Het kan zijn dat de gewichtsconsulent je verzoekt een voedingsdagboek bij te houden. Zo kun je samen inzicht krijgen in wat je eet.

Vervolgens zal de gewichtsconsulent advies geven. Dit kan advies zijn op het gebied van voeding, maar het kan ook gaan over beweging. Zo leer je vanzelf gezondere keuzes te maken en leer je meer over je lichaam. Verder is de gewichtsconsulent er om je te motiveren.

Wanneer je niet alleen last hebt van overgewicht of ondergewicht, maar je hebt ook andere lichamelijke klachten, dan kan een gewichtsconsulent je niet helpen. In dat geval is het beter eerst naar de huisarts te gaan, die je kan doorverwijzen naar een diëtist.

This entry was posted in Afvallen onder begeleiding and tagged . Bookmark the permalink.