DASH dieet

Het DASH dieet is een dieet dat voornamelijk bestaat uit fruit, volkoren, groenten, plantaardige eiwitproducten en zuivelproducten. Vlees komt niet in dit menu voor. Vroeger werd dit dieet vaak aan vrouwen voorgeschreven. Het was namelijk zo dat 24% van de vrouwen hierdoor minder kans liep op een hartaanval en 18% liep minder kans op, op een beroerte dan vrouwen met normale eetgewoonten. Door het dieet zijn dit grote verminderingen, de ziekten komen namelijk vaak voor. Als er naar Nederland gekeken wordt, dan zijn er gemiddeld één op de vijf vrouwen die te maken krijgen met een hart- en of vaatziekten.

Het DASH dieet bestaat dagelijks uit meer dan 700 gram fruit en groenten, daarnaast meer dan 180 gram, dagelijks, aan noten en bonen, met daarbij dagelijks meer dan twee volkoren boterhammen, pasta of rijst. Verder mag je minimaal twee glazen zuivelproducten. Qua vlees mag je maximaal 100 gram mager vlees, vis of gevogelte eten. Het is eigenlijk een gezond dieet, en net als veel diëten mag je alleen mager vlees eten en is het belangrijk dat je volkerenproducten eet. Als je dit vol houdt, dan kom je er zeker met het DASH dieet.

Het DASH dieet is een gezond dieet met goede onderzoekscijfers. Met name in de jaren ’80, heeft het veel vrouwen van hart- en vaatziekten gered. Veel vrouwen zijn aan het dieet begonnen en hebben op latere leeftijd geen problemen gehad. Of dit alles aan het dieet te danken is, is niet geheel duidelijk, maar het heeft er zeker mee te maken.

This entry was posted in Allergieën en ziekte and tagged . Bookmark the permalink.