Eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is een dieet wat gebruikt kan worden om bepaalde allergieën op te sporen. Bij een dieet als deze worden een groot aantal voedingsmiddelen vermeden. Deze worden dan weer vervangen door goed te verdragen alternatieven voor deze producten.

Een dieet als het eliminatiedieet wordt vaak opgevolgd door een provocatiedieet. Dit wordt ingezet als iemand klachtenvrij is. Als je een provocatiedieet moet houden, dan betekent dit dat je een bepaald voedingsmiddel opzettelijk moet eten. Er kan dan worden gecntroleerd of het voedingsmiddel wel echt de klachtenveroorzaker is. Als dit zo is, dan is door middel van beide diëten duidelijk geworden waar iemand allergisch voor is.

Meestal wordt een eliminatiedieet gebruikt om te kijken welke voedingsallergieën iemand heeft. Een dieet duurt vaak vier tot zes weken. De voedingsmiddelen waar iemand denkt niet tegen te kunnen worden dan vermeden. Als de klachten in deze periode verdwijnen of sterk worden verminderd, dan is er al een begin duidelijk van waar de klachten vandaan kunnen komen. Het eliminatiedieet is een dieet waar je je streng aan moet houden. Je hoeft maar één stofje binnen te krijgen, waardoor het hele dieet opnieuw moet worden begonnen. Het kan zijn dat er verschillende diëten moeten worden gehouden, als er meer klachten zijn dan klachten die zich binnen één of twee voedingsmiddelen bevinden.

Het is ook een dieet dat wordt gebruikt bij mensen met ADHD. Er kan hiermee gekeken worden of zij gevoelig zijn voor suikers en bijvoorbeeld melkproducten. Het dieet heeft hier al goede resultaten mee geboekt.

This entry was posted in Allergieën en ziekte and tagged , . Bookmark the permalink.